Hur ett trögt lymfsystem påverkar kroppen och sinnet

Ett trögt lymfsystem kan ha en betydande påverkan på både kroppen och sinnet. Det påverkar hur vi mår, vårt humör och hur vår kropp känns. När lymfsystemet inte fungerar som det ska så kan det få oss att känna oss tröga, trötta och göra oss mer mottagliga för förkylningar. Men oroa dig inte, det finns flera lösningar på hur du kan få igång ditt lymfsystem och känna dig pigg och glad igen. 

 

 

Så påverkas kropp och sinne av ett trögt lymfsystem

 

När lymfsystemet fungerar som det ska så mår vi också bra i kroppen. Vi känner oss rörliga, energiska och lätta. Men när lymfsystemet är trögt eller överbelastat så kan det få en motsatt effekt. Vi blir lättare förkylda, känner oss tunga och trötta. 

Med ett trögt lymfsystem så är transporten av vita blodkroppar, avlägsnandet av toxiner och regleringen av vätskebalansen inte lika effektiv. Detta skapar problem i kroppen och sinnet på följande sätt: 

 • Inflammation och nedsatt immunförsvar: Lymfsystemet hjälper till med att avlägsna toxiner och är en viktig del i att bekämpa infektioner genom att transportera vita blodkroppar till infektionsställen. När lymfsystemet är trögt så kan toxiner inte avlägsnas ordentligt och infektioner blir svårare att bekämpa. Detta leder till en högre infektionsrisk i hjärna och kropp, vilket har kopplats till psykiska problem som depression eller ångest och att man blir lättare förkyld. 
 • Näringsbrist: Lymfsystemet är involverat i transporten av näringsämnen från matsmältningssystemet till kroppens celler. Ett trögt lymfsystem kan därför påverka näringsförsörjningen till cellerna och leda till näringsbrist i kroppen.
 • Ökat tryck i blodkärl: Om lymfsystemet inte kan dränera lymfvätska effektivt från vävnader, så kan det leda till ökat tryck i blodkärlen och påverka cirkulationen. Detta kan därför leda till huvudvärk eller hjärndimma.
 • Svullnad: En av de mest uppenbara effekterna av ett trögt lymfsystem är svullnad i kroppens vävnader. Detta kan leda till att vissa kroppsdelar, som ben eller fötter, blir svullna och ömma.

 

 

Tecken på ett trögt lymfsystem 

 

Det finns flera symptom och tecken för att hjälpa dig att identifiera om du har ett trögt lymfsystem. Det är kroppens egna varningsklockor helt enkelt. Vanliga tecken på trögt lymfsystem är: 

 • nedsatt immunförsvar
 • svullna kroppsdelar, nackpuckel och stelhet
 • värk i muskler och leder
 • sömnproblem och tunghetskänsla
 • åderbråck
 • restless legs och domningar
 • kalla kroppsdelar och ryggproblem
 • hudproblem som t.ex. akne
 • hjärndimma och yrsel
 • bihålsproblem
 • svårt att gå ner i vikt

 

 

Vad kan du göra för att må bättre?

 

Om du känner igen några av dessa tecken på ett trögt lymfsystem så finns det flera saker du kan göra för att sätta igång lymfsystemet igen. Först måste man identifiera vad som kan vara orsaken till det tröga lymfsystemet. Det kan exempelvis vara dåliga matvanor, rökning, operationer, miljögifter, för lite vätskeintag, stress eller hormonell obalans. Beroende på vilken orsak som ligger bakom det tröga lymfsystemet, så kan man anpassa behandlingen efter det. Behandlingar för ett trögt lymfsystem kan inkludera lymfmassage, kompressionsterapi, motion med specifika övningar, kostförändringar och egenvård.

Det finns alltså mycket som du kan göra för att sätta igång ditt lymfsystem och få en mer energisk och rörlig kropp igen. Jag på Hälsan i Fokus brinner för ämnet och att dela med oss av min kunskap. Tveka inte att höra av dig så kan jag hjälpa dig att hitta den behandling som kommer få igång ditt lymfsystem igen. Jag erbjuder också lymfmassage som hjälper kroppen att avlägsna toxiner och överskottsvätska för att stärka immunförsvaret och främja bodcirkulationen. Det är en mycket behaglig och effektiv behandling!

 

Frågor och svar

 

Hur påverkar ett trögt lymfsystem kroppen och sinnet?
Med ett trögt lymfsystem så är transporten av vita blodkroppar, avlägsnandet av toxiner och regleringen av vätskebalansen inte lika effektiv. Detta ger kroppen ett nedsatt immunförsvar, större infektionsrisk, näringsbrist, ökat tryck i blodkärlen och ökar svullnad. Dessa effekter kan kopplas till psykiska problem som depression eller ångest och till fysiska problem som magproblem, värk, trötthet och stelhet.


Vilka symptom visar på ett trögt lymfsystem?
Det finns flera symptom som visar på ett trögt lymfsystem. De vanligaste symptomen på trögt lymfsystem är nedsatt immunförsvar, svullna kroppsdelar, värk och stelhet i muskler och leder, sömnproblem, tunghetskänsla, åderbråck, restless legs, domningar, kalla kroppsdelar, hudproblem som akne, hjärndimma och yrsel, problem med bihålorna och svårighet att gå ner i vikt.


Hur kan man behandla ett trögt lymfsystem?
Beroende på vilken orsak som ligger bakom det tröga lymfsystemet, så kan man anpassa behandlingen efter det. Behandlingar för ett trögt lymfsystem kan inkludera lymfdränagemassage, kompressionsterapi, motion med specifika övningar, kostförändringar och egenvård.

0
Feed

Lämna en kommentar

Hälsan i fokus

Ni hittar mig/Hälsan i fokus på Vi Hälsocenter Vinkelhaken 1d

Vinkelhaken 1d

247 36 Södra Sandby

Om Hälsan I Fokus Syd

Vi hjälper dig som kostrådgivare, lymfrådgivare, lymfmassör, hälsocoach och ACT ALP instruktör i en lugn och skön miljö.